Navštivte naši prodejnu přímo u stanice Metra Hůrka kde si můžete po celý den dát čerstvě upečený BUREK. Registrujte se na našem eshopu a získejte slevu na každý nákup 5%.

Dalmatinski Pršut 80g

Kód: 1450
Tip
Neohodnoceno
89 Kč
Skladem

Dalmatský pršut je naložený masný výrobek chráněný zeměpisným označením, vyrobený z vepřové kýty s kostí, solené mořskou solí, lehkým uzením a podrobené procesu sušení a zrání, který trvá nejméně 12 měsíců. Specialita dalmatského pršutu se projevuje v jeho tradičním a přirozeném výrobním procesu bez přidaných konzervantů a přísad. Dalmatský pršut neobsahuje žádné přísady jaké některé ostatní uzeniny např. (dusitany, dusičnany, sorban draselný, kyselinu askorbovou a propionovou) kromě mořské soli.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Výroba prosciutta v Dalmácii začala, když se dovednost zpracování a konzervace vepřového masa solením a sušením rozšířila ze Starého Říma na evropský kontinent. Od té doby se dovednost výroby dalmatského prosciutta předávala z generace na generaci a postupem času se vyvinul postup specifický pro oblast Dalmácie.

Až do 2. světové války se v Dalmácii prosciutto vyrábělo pouze ve venkovských domácnostech, zatímco omezená výroba umožňovala konzumaci pršutu pouze v bohatších venkovských domácnostech. V 60. letech 20. století vedl růst životní úrovně ke zvýšení spotřeby, a tedy i výroby pršutu. Díky rozvoji cestovního ruchu a růstu poptávky po místních produktech se dalmatský pršut stal v posledních 20 letech jedním z rozpoznatelných autentických symbolů Dalmácie a ekonomicky významným typickým potravinářským produktem v Chorvatsku.

Příznivé klimatické podmínky umožnily, aby se v oblasti Dalmácie v průběhu historie rozvinula tradice konzervování masa solením a sušením na vzduchu nebo uzením a dnes tuto tradici prezentujeme prostřednictvím dalmatského pršutu. Specialita dalmatského prosciutta se projevuje v jeho senzorických vlastnostech, které jsou výsledkem jeho přípravy a výrobních podmínek v přírodním prostředí. Vyznačuje se výraznou vůní a vůní kouře a charakteristickou chutí jemné slanosti.

Dalmatský pršut se vyrábí v celé geografické oblasti Dalmácie, která zahrnuje nejdelší a největší část chorvatského pobřeží podél Jaderského moře. Klima je středomořské s horkými a suchými léty a mírnými a vlhkými zimami. Oblast Dalmácie je po většinu roku vystavena větrům, proto zde vždy byly přirozené podmínky pro optimální zrání a sušení prosciutta.

Složení:

vepřová kýta, mořská sůl.

Podmínky skladování:  od +4°C do +8°C

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz