Dalmatinski Pršut 80g
Kód: 1450Detailní popis produktu
Výroba prosciutta v Dalmácii začala, když se dovednost zpracování a konzervace vepřového masa solením a sušením rozšířila ze Starého Říma na evropský kontinent. Od té doby se dovednost výroby dalmatského prosciutta předávala z generace na generaci a postupem času se vyvinul postup specifický pro oblast Dalmácie.
Až do 2. světové války se v Dalmácii prosciutto vyrábělo pouze ve venkovských domácnostech, zatímco omezená výroba umožňovala konzumaci pršutu pouze v bohatších venkovských domácnostech. V 60. letech 20. století vedl růst životní úrovně ke zvýšení spotřeby, a tedy i výroby pršutu. Díky rozvoji cestovního ruchu a růstu poptávky po místních produktech se dalmatský pršut stal v posledních 20 letech jedním z rozpoznatelných autentických symbolů Dalmácie a ekonomicky významným typickým potravinářským produktem v Chorvatsku.
Příznivé klimatické podmínky umožnily, aby se v oblasti Dalmácie v průběhu historie rozvinula tradice konzervování masa solením a sušením na vzduchu nebo uzením a dnes tuto tradici prezentujeme prostřednictvím dalmatského pršutu. Specialita dalmatského prosciutta se projevuje v jeho senzorických vlastnostech, které jsou výsledkem jeho přípravy a výrobních podmínek v přírodním prostředí. Vyznačuje se výraznou vůní a vůní kouře a charakteristickou chutí jemné slanosti.
Dalmatský pršut se vyrábí v celé geografické oblasti Dalmácie, která zahrnuje nejdelší a největší část chorvatského pobřeží podél Jaderského moře. Klima je středomořské s horkými a suchými léty a mírnými a vlhkými zimami. Oblast Dalmácie je po většinu roku vystavena větrům, proto zde vždy byly přirozené podmínky pro optimální zrání a sušení prosciutta.
Složení:
vepřová kýta, mořská sůl.
Podmínky skladování: od +4°C do +8°C